eXTReMe Tracker

torstaina, marraskuuta 24, 2005

Havuja, pärkele!

Nooooohoooni! Nyt onkin Hiihtokoulun seuraavan luennon aika. Ja tänään tutustummekin suksihuollon ihmeelliseen maailman. Kuten otsikkokin kuuluu:

Kristus kun ei luista! (Voitelun ABC)
Eli sukseltahan voi toivoa kahta ominaisuutta: joko sitä että se luistaa, tai sitä että se pitää. Tämän tarpeen voi jokainen sitten ihan itse määritellä. Ja ihan perushiihtäjälle riittää tasan jompikumpi näistä, Gundesvaanit saa sitten viilata keskenään lisätoiveiden parissa.
Sehän vituttaa, kun kaikissa sporttijulkasuissa nykyjää neuvotaan, et kuinka helppoa voitelu onkaan ja sit siinä on nelisivunen lista mitä kaikkea pitää ostaa. Voi vittu! Voiteluun tarvitaan tasan a) suksi b) voide ja c) joku voiteen levitysvempain.

Alotetaas siitä luistosta. Ideahan on vähentää kitkaa suksen ja alla olevan materiaalin välillä, joten hyvin pääsee alkuun, kun valitsee suht luistavan alustan. Esim. lumi luistaa paljon kivemmin, kun soratie. Luistoa voi myös lisätä erinäisin vippaskonstein, kuten voiteiden avulla. Tähän puuhaan ryhtyessä on syytä vilkasta siitä putelin kyljestä, että onko se tosiaan liukkaria, vai tervaa. Ja sitten vaan koko suksen pituudelta sitä sutii ja mieluusti vielä sillä vaimon uudella silitysraudalla lämmittää, voi saatana että muuten luistaa!

Sitten tää toinen vaihtoehto, eli pitovoitelu. Tätä ei suositella esim. lumilaudan, tai pulkan pohjaan. Tästäkin on tehty jotain perkeleen avaruustiedettä nykyään. Moon 20 vuotta suksinu tasan yhden voiteen avulla ja hyvin sujunu. Eli kaupasta valitaan se -1 ... -3C pitovoide ja sillä pärjää taatusti koko talven. Sitä paitsi jos tulee ydintalvi (pakkasta yli -15C) tai kesä (lämmintä yli +0C) niin kukas saatana sillo haluaakaan hiihtämään?
Pitovoidetta sitten suditaan muutama kerros siihen suksen keskivaiheille ja korkin palasella hinkataan se siliäks. Paremmissa suksissa on ihan pitoaluekkin määriteltävissä, mutta se nyt on yks saatanan hailee, jos se voide on pari senttiä vinossa.
Tärkeintä on kuitenkin hangata sitä voidetta tasaseks sen verran pontevasti, ettei se kulu heti ekoilla potkuilla pois. Kolmella voidekerroksella pärjää helposti useemman tunnin ulkoilut. Ja siinä vaiheessa kun pito loppuu, on usein voimatkin loppu, joten eikun lyhintä reittiä, haarakäynnillä, sinne bistron suuntaan.

Sitten kun voitelut on valamiit, ni eikun nakkaa sukset pihalle oottamaan. Siellä ne sopivasti ehtii kylmenee, kun ite vetää hiihtoasua ylle. Kylmässä suksessa nääs se voide toimii paremmin.
Ja kun tarkotus oli siis hiihtää suoraan sinne After skihin, niin suositeltavaa onkin, että kirjottaa suksiin oman nimen. Ja vaikka omaan käteen myös. Niitä voi sitten verrata toisiinsa, kun vilkun jälkeen yrittää siitä ravintelin pihahangesta ettiä omia vehkeitään.
Entistä helpommalla pääsee, jos oma sukunimi sattuu olemaan vaikka Peltonen, tai Fischer niin voi jo kaupassa huomioida After skin mahdollisesti aiheuttamat pikku hankaluudet.
Ja kuten aikasemmin jo todettiin, ni uskomatonta rahan säästöä syntyy, kun kotimatkan voi pistellä hiihtäen. Taksista säästyneet rahat onkin viisainta sijottaa jo etukäteen siellä ravintelin puolella muutamaan eväskaliaan. Ettei sitten jano yllätä ennen kotiovea.

Nyt luulis joka hiihtokoululaisen olevan valmista kauraa lumille. Ensjaksossa sitten otetaankin ensipotkut. Lumet on jo tilattu!

9 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Mulle kans! Siis lunta.

Mää oon sitä sukupolvee joka hiihti kouluu kesät talvet. Siis joskus 30 vuatta sitte. Ja ku ei asuttu kaupunkissa, vaan maalla. Kaupunkissa katottii vissii jo sillo kouluu hiihtämistä vähä kiaroo... Alla oli Järvisen Mäntyranta Specialit, eli puusuikkarit, jokka oli "kevennetty" muotoilemalla suksien yläpuoli koverakylkiseks harjanteeks - vaa siteen kohalla oli semmone tasane alue. Ne oli paremmat so. keveemmät suhia ku perinteiset lankkujärviset mut eipä kestäny ojan ylitystä, ei. Räks vaa ja kauhee poru... Nii ja jos puuluikkareilla erehty kauheesti luistelee nii ikävä siinäki tuli - kantit meinaa kulahti kivan pyäreeks iha käsittämättömä nopeesti

No, sit keksittii onneks se ämpärimuovi mitä Mietaaki nii kauheesti "kehu"...

Eiköös tossa aprés skiissä yks semmone kiva kikka oo pistää ne suikkarit eri pualille hankia muitten suksien joukkoo pystyy, niinku parittomiks, ettei niitä sit joku ota luvatta käyttöö? Tiätty siitä tulee vähä kerrointa toho vilkun jälkesee starttiin ku pitää löytää ne molemmat osapuolet. Tai sit kotia pitää mennä ykspotkusta tasatyäntöö.

6:15 ip.  
Blogger kispe said...

Joo ja yks keinohan on pitää ne sukset jalassa siellä bistros. Siinä voi vaan tulla ehkä jotai pikkuongelmii jos tiskillä on ryysistä..

6:34 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ei maar kyllä minä suosin itsevoitelevia suksia, säästyy nekin voiderahat after-skissä niin olennaiseen kurkun voiteluun.

1:32 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Huomenta tupaan!

Onko pakko hiihtää? Rasitti jo toi voiderimpuilu ihan pirusti. Pare kun säästää suksien ja asun hinnan ja sijoittaa sen suoraan jaloon harrastukseen eli baarikärpästelyyn =)

Laskettelu on sinänsä kivaa, kun siin on sentään joku viksu keksinyt hiihtohissin ettei tarvi itteään lykkiä mäen huipulle. Ja siin saa hyvän tekosyyn pysyy punkassa kun on päivän laskenut. Jalat on niin kipeet ettei pytylle pääs istuu ja ei saa sukkii jalkaan...

LEMMY

7:39 ap.  
Blogger kispe said...

mikäs mikäs
Täällä o vastarannan kispejä hiihtokoulu täys. ny ei parane marmattamine, tää ei o mikää yläasteen hiihtotunti. tää o kursseista jaloin!

11:10 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Hiihtäkää te muut, niin mä lämmitän saunan sillä välin ja laitan purtavaa pöytään. Tietysti hiukan simaa otan siin kokkisodan tiimellyksessä =)

LEMMY

12:40 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Hii no ny sataa "lunta"... Nykyää toi Ruatulan kolopallokenttä o out of bounds mut joskus siäläki käytii tämmösillä keleillä hinkkaamassa. Siis suksilla. Tasaseks leikattu ja muutenki hyvästi hoirettu nurtsi ei paljoo härmää päälle tartte ku siinä jo luikkareilla pääsee. No, sit seki hauskuus kiällettii, ensi Tammergolf hääti hiihtelijät kriineiltä ja sittemmi väyliltäki.

Vaikka kyä mää se ymmärränki, emmääkää haluais et ne tulee pelaan kolopalloonsa hiihtoladuille.

Eikä ne kyä mahtuskaa, ku siä o niin palio niitä koirankusettajia...

3:18 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Tiia, íha tutun kuulosta touhua =) Anteeks ei sais varmaa nauraa mut näihä se nykyää koulussa menee...

Mää oon sitä miättiny et miks teinit sitä hiihtoo nii inhoo nii yks ajatus oli et niillä o järjestää välineet aiva aunuksesta. Siis ainaki sillo ku meikäläine oli teini (ja siitä muute on aikaa...) nii kavereilla oli näitä nevervakseja ja iisivakseja ynnä muuta paskaa. Ja niillähä hiihtämine o iha yhtä helppoo ku polkupyöräily ilma satulaa - sama mitä teet ni aina sattuu. Mä tapasin sanoo et noi iisivaksit on tosiaa nimensä verosia - ne on helppo voidella, teet mitä vaa nii koskaa ne ei luista mihkää eikä koskaa pidä.

Meikäläise astmahinkukakaran lääkärisetä pisti ladulle (ja uima-altaasee - tiaknoosi oli "hiihrä ja ui tai kuale"), mulla oli iha "oikeet" sukset ku mää tein tota hommaa iha omalla ajallaki ja vapaaehtosesti ja mää hiihrinki kaheksikkoo luakan kovakuntoste ympärillä ku ne yritti päästä jotenki eteenpäi niillä lelusuksillaa.

Yläasteella meillä kyl sit oliki joku Rauno Korven esi-inkarnaatio tai muu Rautakyr-- eiku korpi voikkaopena, sille ainoo liikuntamuato kesät talvet oli jääkiakko...

8:43 ap.  
Blogger kispe said...

Hiihtäminen on kuulkaa vaan silkkaa parhautta! Ja helppoa ku heinänteko: senkus heiluttelee koipia ja sohii kepeillä lisää vauhtia.

5:45 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home